Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΦΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

"ΤΟΣΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΟΣΑ.....
Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΚΟΝΟΛΕΞΟ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ"

Το Φθινόπωρο απασχόλησε τις ομάδες μας όλο το μήνα Οκτώβριο με αφορμή το project μας για το σταφύλι και τον τρύγο.Η πρώτη επαφή με την ανάγνωση έγινε μέσα απο ενα ποίημα-εικονόλεξο για το φθινόπωρο.Ο πρώτος στόχος ήταν να αναγνωρίσουν τα παιδιά τις εικόνες ώστε να συμπληρωθεί το ποίημα.Μια μια λεξούλα φανέρωνε το όνομά της και σε λίγα μόνο λεπτά το ποίημα έγινε ολόκληρο και τα παιδιά μας σχεδόν το απομνημόνευσαν.

Η επόμενη δραστηριότητα που ασχοληθήκαμε ήταν να φτιάξουμε ένα πίνακα αναφοράς για το τι χρειαζόμαστε όταν πίασει η βροχή.Τα πρωτοβρόχια έκαναν εδώ και καιρό την εμφάνισή τους, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.'Ετσι και εμείς γράψαμε σ΄ ενα χαρτί όσα μας είναι απαραίτητα. Η ομπρέλα πρώτη και καλύτερη στη λίστα με το αδιάβροχο και το μπουφάν ν΄ακολουθούν και τις μπότες να συμπληρώνουν τον κατάλογό μας. Όχι μόνο τα καταγράψαμε, μα τα έγραψαν και τα ίδια τα παιδιά στο δικό τους χαρτί, με τα δικά τους γραμματάκια εξασκώντας τη γραφή.

 Τα φθινοπωρινά δέντρα άρχισαν να ρίχνουν τα φύλλα τους.Άλλα πάνω στο δέντρο, άλλα κάτω απο το δέντρο.Βαλθήκαμε να τα ξεχωρίσουμε.Τα φύλλα που είναι πάνω στο δέντρο θα τα χρωματίζαμε πράσινα και τα φύλλα που πέσανε κάτω θα τα χρωματίζαμε κίτρινα.
Ο πιο ωραίος και δημιουργικός τρόπος να μάθουμε τις χωροταξικές έννοιες του πάνω και του κάτω.Τα παιδιά μας ολοκλήρωσαν την εργασία τους με μεγάλη ευκολία και με ανυπομονησία περίμεναν την επόμενη δραστηριότητα, την οποία μας ζήτησαν πριν καλά καλά ξεκινήσει το εργαστήρι μας και δεν ήταν άλλη απο την αγαπημένη τους πλαστελίνη.




Το παιχνίδι με την πλαστελίνη αποτελεί μια απο τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών. Εξασκεί το χεράκι μας και συνάμα αναπτύσσει και τη φαντασία μας. Αυτή τη φορά τα παιδιά δεν θέλησαν απλά να παίξουν με την πλαστελίνη, μα να μάθουν να φτιάχνουν σχέδια με τα κουπάτ. Σαν πολύ καλοί μαθητές που είναι έμαθαν γρήγορα τον τρόπο και έφτιαξαν σχέδια πολλά.


Πλάστες,ψαλίδια, κόφτες και κουπάτ με ζωάκια και σχήματα, όλα στην υπηρεσία των μικρών μας καλλιτεχνών που βάλθηκαν να χτίσουν τον κόσμο τους με μια πλαστελίνη.




 Το τελευταίο φύλλο εργασίας της ημέρας αφορόυσε σε ενα παιχνίδι αρίθμησης με ρώγες σταφυλιού.Πόσες ρώγες σταφύλι μας δηλώνει ο αριθμός στο κυκλάκι; Τόσες θα πρέπει να είναι και οι ρώγες που θα χρωματίσουμε.
Μπήκαμε στη διαδικασία να μετρήσουμε τις ρώγες του κάθε σταφυλιού για να βρούμε το σωστό αριθμό και έτσι τα σταφυλάκια μας χρωματίστηκαν και εμείς προπονηθήκαμε στην αρίθμηση.
Η συνάντησή μας έκλεισε τραγουδιστικά με τραγουδάκια αγαπημένα για το φθινόπωρο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου