Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

"ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΒΕΝΙΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΙΝΑ"

Το περασμένο Σάββατο είχαμε γι΄ακόμη μια φορά τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Φουρφούρι μας την Δρ. Παιδοψυχολογίας Βένια Κουτσομπίνα. Ένα εργαστήρι που απευθύνονταν σε παιδιά ηλικίας 4-7 ετών με στόχο την ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης με βιωματικό τρόπο. Ο κύκλος ετοιμάστηκε και τα παιδιά άνοιξαν τα αυτιά τους για ν΄ακούσουν το μύθο που τους υποσχέθηκε η Βένια.



Ο μύθος μας μιλούσε για ένα νησί, αυτό των Πιπεροριζούληδων που ήταν καλοί και αγαπημένοι μεταξύ τους. Στο πείραμα με το νερό και το πιπέρι τα παιδιά είδαν πόσο αγαπημένοι ήταν, καθώς οι κόκκοι του πιπεριού ενώνονταν σαν να ήταν αγκαλιασμένοι.

Η μικρή βοηθός της Βένιας βοηθούσε στην πραγματοποίηση του πειράματος όσο εξιστορούνταν ο μύθος. Κάποτε όμως, την ησυχία του νησιού ήρθε να διαταράξει ο Κακοσάπουνος, που όταν πήγαινε κοντά στους Πιπεροριζούληδες αυτοί απομακρύνονταν, γιατί ήταν κακός.
Στην πράξη αυτό μεταφράστηκε με μια πλάκα σαπούνι που καθώς έμπαινε μέσα στο βάζο με τους κόκκους πιπεριού οι κόκκοι απομακρύνονταν από δίπλα του.
Μια καινούργια επίσκεψη όμως, δέχτηκαν στο νησί τους.....Ήταν οι Ζαχαρογλυκούληδες που όταν συνάντησαν τους Πιπεροριζούληδες αγκαλιάστηκαν και έδειξαν πόσο καλοί φίλοι είναι.


 Ο μύθος έδειξε στα παιδιά με βιωματικό τρόπο πως όταν κάποιος μας αγαπά έρχεται δίπλα μας και μας αγκαλιάζει και νιώθουμε όμορφα κοντά του, ενώ όταν αντιλαμβανόμαστε πως μας προσεγγίζει ένας κακός άνθρωπος εμείς θα πρέπει να απομακρυνόμαστε για να μην κινδυνέψουμε.

 Το επόμενο στάδιο του εργαστηρίου αφιερώθηκε στη συζήτηση και το ερώτημα που έπρεπε να σκεφτούν και να απαντήσουν τα παιδιά ήταν μια καλή πράξη που έκαναν και ένιωσαν περήφανοι γι΄αυτό. Για να μην δυσκολευτούν τα παιδιά η Βένια έδωσε πρώτη παραδείγματα για καλές πράξεις και έδωσε το λόγο σε ένα ένα παιδί να μας πει ποιά ήταν η καλή πράξη που έκανε. Ακούστηκαν υπέροχα πράγματα και πολλά παιδιά μάλιστα εκτός από τις δικές τους καλές πράξεις που ένιωθαν περήφανα ανέφεραν και κάποιες καλές πράξεις των γονιών τους.


Η επόμενη δραστηριότητα που περιελάμβανε το εργαστήριο ήταν να ζωγραφίσουν τα παιδιά ότι τους έκανε εντύπωση από το μύθο που άκουσαν. Τα χρώματα έπεσαν στο πάτωμα και τα μικρά παιδικά χεράκια έβαλαν μπρος τη δική τους ζωγραφιά.




 Αφού τα παιδιά τελείωσαν τη ζωγραφιά τους μαζί με τη Βένια συζήτησαν τι ακριβώς ζωγράφισαν και γιατί τους έκανε εντύπωση αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο του μύθου.
Εντύπωση προκάλεσε σε όλους πως αρκετά παιδιά επέλεξαν να ζωγραφίσουν την καλή πράξη που έκαναν, αποδεικνύοντας πόσο καλό τους έκανε η προηγούμενη συζήτηση.





  Στο τέλος της δράσης η Βένια ενημέρωσε τους γονείς για το περιεχόμενο του εργαστηρίου και τους ευχαρίστησε προσωπικά για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε αυτό το εργαστήρι. Πρότεινε επίσης ορισμένα βιβλία που υπήρχαν σε μια γωνιά του βιβλιοπωλείου, κατάλληλα για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών, σαν εργαλείο για να δουλέψουν οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους.
Ευχαριστούμε πολύ τη Βένια για τη φετινή συνεργασία και ανανεώνουμε το ραντεβού μαζί της από του χρόνου με νέα και πρωτότυπα εργαστήρια.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου