Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΡ. ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΒΕΝΙΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΙΝΑ

"ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ"


 Το πρωί του περασμένου Σαββάτου καλωσορίσαμε στο Φουρφούρι για ακόμη μια φορά την Δρ. Παιδοψυχολογίας Βένια Κουτσομπίνα. Αυτή τη φορά ήρθε να πραγματοποιήσει ένα πρωτότυπο εργαστήρι όχι μόνο για τα δεδομένα του Αγρινίου, αλλά και όλης της Ελλάδος. Ένα βιωματικό εργαστήρι για την ανάπτυξη των παιδιών, αυτή τη φορά με την ενεργό συμμετοχή των γονιών τους σε όλη τη διαδικασία.
Οι γονείς και τα παιδιά έλαβαν θέση και περίμεναν να δουν ποιές θα είναι οι σημερινές δραστηριότητές τους . Η Βένια πρίν ξεκινήσει ενημέρωσε τους γονείς για τα οφέλη αυτού του εργαστηρίου τόσο για τα παιδιά τους ,όσο και για τους ίδιους και τόνισε ιδιαιτέρως τη σημασία του να περνάει το παιδί ποιοτικό χρόνο με τους γονείς του και πως αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της συναισθηματικής του νοημοσύνης.



 Αστεράκια μοιράστηκαν στα παιδιά και μαρκαδόροι.Οι οδηγίες της Βένιας είχαν ως εξής:"Θα ήθελα μέσα στα αστέρια να ζωγραφίσετε τον εαυτό σας, όπως εσείς τον φαντάζεστε".
Οι μικροί μας φίλοι με ενθουσιασμό και χαρά επέλεξαν τα χρώματα που τους άρεσαν και βάλθηκαν να σχηματίσουν μέσα στο αστέρι τους τον ίδιο τους τον εαυτό. Άραγε πως να τον φαντάστηκαν; Κάθε σχέδιο ήταν μοναδικό και κάθε παιδί έβλεπε τον εαυτό του μέσα από διαφορετική οπτική γωνία, γεγονός που έκανε το εργαστήρι ακόμη πιο ενδιαφέρον για τους μικρούς και για τους μεγάλους.Οι γονείς έιχαν την ευκαιρία να δούν μέσα από τα μάτια των παιδιών τους την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους.




 Οι μαμάδες βλέποντας τις δημιουργίες των παιδιών τους δεν δίστασαν να τα ρωτήσουν για τα σχέδιά τους, καθώς και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες γι΄αυτά.
Μόλις τα σχέδια ολοκληρώθηκαν η Βένια ζήτησε από τα παιδιά να κολλήσουν το αστέρι τους πάνω στον ουρανό που δημιουργήθηκε γι΄αυτό το σκοπό, δηλαδή να φιλοξενήσει πάνω του τα μοναδικά μας αστεράκια.
Το μπλέ χαρτί γέμισε από όμορφα κίτρινα αστέρια....
Το επόμενο βήμα του εργαστηρίου ήταν μια ιστορία που διάβασε η Βένια στα παιδιά, που μιλούσε για την ιστορία των αστεριών και τι τα κάνει να λάμπουν τόσο πολύ.Με αφορμή την ιστορία τα παιδιά έπρεπε να πάρουν αγκαλιά τη μαμά τους και να συζητήσουν χαμηλόφωνα μεταξύ τους. Αυτό που έπρεπε να σκεφτούν ήταν γιατί λάμπει το δικό τους αστέρι. Ποιό είναι αυτό το μοναδικό στοιχείο του χαρακτήρα τους που τα κάνει να λάμπουν;






Μετά από ουσιαστική συζήτηση και επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά τους όλοι ήταν έτοιμοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση να βγουν στον κύκλο και να δηλώσουν μπροστά σε όλους γιατί λάμπει το αστέρι τους, άρα και ο ίδιος ο εαυτός τους.
Πολλά όμορφα πράγματα ακούστηκαν και το κάθε παιδί μας είπε τι θεωρεί ότι κάνει πιο καλά και λάμπει.Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους ανέβηκε και τα ίδια τα παιδιά ένιωσαν μεγάλη σιγουριά που είχαν εκεί τις μαμάδες τους να τα επιβραβεύουν.



Η Βένια ζήτησε να κλείσουν τα φώτα και το κάθε παιδί να ξαπλώσει, να κλείσει τα μάτια και να ακούσει τη μαγική ιστορία που είχε να τους διαβάσει. Μας είπε για αερόστατα, για τα αστρολούλουδα και άλλα τόσα μαγικά πράγματα που κατάφεραν να κάνουν τα παιδάκια μας να ηρεμήσουν και να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά μέσα στη μητρική αγκαλιά.




 Μόλις η ιστορία τέλειωσε, τα φώτα άναψαν, τα παιδιά άνοιξαν τα μάτια τους και πήραν το αστέρι τους από τον ουρανό. Το επόμενο πράγμα που είχαν να κάνουν ήταν μαζί με τους γονείς να συζητήσουν και να αποφασίσουν ποιά θα ήταν η ευχή που θέλουν να κάνουν, για κάτι που  θέλουν πολύ να πραγματοποιηθεί.




Οι αγκαλιές των μαμάδων άνοιξαν και πάλι και η συζήτηση άρχισε μεταξύ τους. Οι πιο όμορφες ευχές θα ήταν αυτές, αφού τα παιδιά με χαμόγελα στα πρόσωπά τους σκέφτηκαν τι επιθυμούν πιο πολύ να συμβεί.




 Κάθε παιδί ξεχωριστά μπήκε στον κύκλο και μοιράστηκε μαζί μας την ευχή του, πετάγοντας το αστέρι του ψηλά στον ουρανό. Οι ευχές που ακούστηκαν ήταν όμορφες, μοναδικές και βγαλμένες μέσα από την ψυχή τους και φυσικά κατάφεραν να μας συγκινήδουν όλους.
Στο τέλος της συνάντησης η Βένια ευχαρίστησε τους γονείς για την ενεργό συμμετοχή τους και τους παρότρυνε να προσπαθούν πάντα να βρίσκουν λίγο χρόνο και να αφιερώνονται ουσιαστικά και ολοκληρωτικά στα παιδιά τους.
Εμείς από την πλευρά μας ευχαριστούμε θερμά τη Βένια Κουτσομπίνα γι΄αυτή την υπέροχη συνεργασία και ευχόμαστε να συνεχιστεί δημιουργικά μέσα από τέτοια όμορφα και πρωτότυπα εργαστήρια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου