Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ (ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ)

"ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ, ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΛΕΙΨΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ"

Κατά τον μήνα Ιανουάριο το θέμα που μας απασχόλησε στις φυσικές επιστήμες δεν ήταν άλλο από το φεγγάρι και το διάστημα.Οι μικροί επιστήμονές μας μεταμορφώθηκαν σε αστρονόμους και βάλθηκαν να ανακαλύψουν το σύμπαν.
Η πρώτη μας επαφή με το θέμα μας ήταν το φεγγάρι και πως αυτό εμφανίζεται στον ουρανό μας μέσα από τις φάσεις του. Τα παιδιά παρατήρησαν τις αλλαγές του φεγγαριού και μάθανε να ονομάζουν κάθε φάση ξεχωριστά με το όνομά της.Ορολογίες όπως πανσέληνος, ημισέληνος, τέταρτο του φεγγαριού έκαναν εντύπωση στα παιδιά, μα πολύ έυκολα κατάφεραν να τις αποστηθίσουν.
Για να θυμόμαστε όλα τα όμορφα που μάθαμε, δημιουργήσαμε έναν πίνακα με όλες τις φάσεις του φεγγαριού, από όταν εμφανίζεται έως τότε που χάνεται από τον ουρανό. Ο σεληνιακός μας πίνακας έγινε υπέροχος....









Η επόμενη συνάντησή μας πήρε ως βάση τη γνώση μας για το φεγγάρι και την πήγε τόσο μακριά όσο φτάνει το διάστημα.
Το θέμα που μελετήσαμε ήταν το φαινόμενο της έκλειψης. Έκλειψη ηλίου, έκλειψη σελήνης και πως όλα αυτά εμείς τα παρατηρούμε από τη Γη μας.
Ένας ολόκληρος μηχανισμός στήθηκε για να καταλάβουν τα παιδιά βιωματικά πως εξηγείται αυτό το μαγικό φαινόμενο.
Η κατασκευή για κάθε παιδί ξεχωριστά έπρεπε να γίνει και έτσι όλα τα χεράκια μαζί βάλανε μπρός για να δημιουργήσουν το μηχανισμό των εκλείψεων.


Χαρτόνια, κόλλες,ψαλίδια, χάρακες και μολύβια επιστρατεύτηκαν για να δημιουργηθεί αυτή η κατασκευή που είχε τη δυνατότητα περιστροφής έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να δημιουργήσουν τις εκλείψεις μόνα τους.


Πως ένας διαστημόπλοιο φεύγει από τη Γη και πάει στη Σελήνη; Πόσο καιρό διαρκεί το ταξίδι των αστροναυτών;Γιατί οι αστροναύτες φορούν τη διαστημική στολή; Πως το διαστημόπλοιο ταξιδεύει στο διάστημα και δεν πέφτει;
Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα μας απασχόλησαν στο εργαστήρι μας και φυσικά βαλθήκαμε να τα απαντήσουμε όλα.



Τα παιδιά παρακολούθησαν τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στο φεγγάρι μέσα από ένα εκπαιδευτικό βίντεο και μαγεύτηκαν με το τοπίο της σελήνης. Επίσης, παρακολούθησαν την περιστροφή της Γης και της Σελήνης και πως το παρατηρούμε. Μάθαμε το όνομα του πρώτου αστροναύτη που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι και λύσαμε όλες μας τις απορίες για το διάστημα.
Στο τέλος διαβάσαμε το παιδικό βιβλίο "Θέλω το φεγγάρι" και συζητήσαμε σχετικά.






















Ώρα για επανάληψη......
Μαζί με τα παιδιά κάναμε καταγραφή όλων των καινούργιων λέξεων και εννοιών που μάθαμε σ΄αυτό το θέμα μας και τα οργανώσαμε γράφοντάς τα σε ένα χαρτί.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου