Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ (ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ)

"ΤΟ ΦΩΣ,ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΝΑΝΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ"
 Το θέμα που μας απασχόλησε τον προηγούμενο μήνα στις φυσικές επιστήμες ήταν το φώς, οι σκιές και τα χρώματα. Ένα θέμα που στάθηκε ως αφορμή για πολλά πειράματα που κατάφεραν να κρατήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο.Η αρχή έγινε με τις πηγές του φωτός που μας φωτίζουν την ημέρα και τη νύχτα, καθώς και τις φυσικές και τεχνητές πηγές του φωτός. Οι μικροί επιστήμονες βρήκαν με ευκολία τις περισσότερες πηγές φωτός και με ανυπομονησία ρωτούσαν συνεχώς τι σόι πειράματα ήταν αυτά που θα έκαναν αυτή η φορά.

 Τα παιδιά με τη βοήθεια ενός φακού και με την αίθουσα βυθισμένη στο σκοτάδι, Άνοιξαν τους φακούς τους και παρατήρησαν τη δέσμη φωτός που έβγαζε αυτή η τεχνητή πηγή φωτός και πόσο δυνατό ήταν το φως του.
Τα παιδιά στα πλαίσια του παιχνιδιού ανακάλυψαν και τις σκιές που δημιουργούσαν τα χέρια τους πέφτοντας πάνω στο φως και βάλθηκαν να δημιουργήσουν τα πιο πρωτότυπα και περίεργα σχήματα.
 Στη συνέχεια μάθανε πως παίζεται ο Καραγκιόζης και τη σχέση που έχει με το φως και τις σκιές δικαιολογώντας το όνομά του "Θέατρο Σκιών" και έδωσαν και οι ίδιοι την δική τους παράσταση πίσω από το παραβάν.
Ένα παιχίδι ακολούθησε που το ονομάσαμε το "κυνήγι του φωτός" και τα παιδιά κυνήγησαν το φως σε κάθε γωνιά και αν κρύφτηκε.
Τα παιδιά διασκέδασαν και επανέλαβαν το παιχνίδι αρκετές φορές, μέχρι να νικήσουν το φως.

Με αφορμή το παραμύθι "Ένα λαίμαργο ουράνιο τόξο" τα παιδιά έμαθαν όλες τις πληροφορίες για το όμορφο αυτό φαινόμενο και ενθουσιάστηκαν με όλα αυτά τα χρώματα που το δημιουργούν.
 Έτσι, λοιπόν, με τη βοήθεια μιας γυάλας με νερό, ενός φακού και ενός καθρέφτη καταφέραμε να δημιουργήσουμε το δικό μας ουράνιο τόξο, που μας φανερώθηκε στο ταβάνι.Όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου ήταν εκεί και εμείς πολύ ευχαριστημένοι που το πείραμά μας είχε επιτυχία.Όμως δε σταματήσαμε εκεί, αλλά καταπιαστήκαμε με άλλο ένα πείραμα. Αυτή τη φορά χρειαστήκαμε μια γυάλα, γάλα εβαπορέ και έναν φακό για να φανερώσουμε στον πάτο της γυάλας τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Και απ΄οτι φαίνεται το πετύχαμε αφού τα παιδιά αναγνώρισαν αμέσως στον πάτο τα χρώματα της δύσης του ηλίου.


 Για να εμπεδώσουμε όλα όσα μάθαμε κάναμε φύλλα εργασίας σχετικά με το θέμα μας και τα παιδιά έχοντας κατανοήσει αυτά που έμαθαν με ευκολία έλυσαν τις ασκήσεις τους.


Μία ακόμη κατασκευή που πραγματοποιήσαμε ήταν ο Δίσκος του Νεύτωνα που όταν τον περιστρέψεις πολύ γρήγορα όλα τα χρώματα εξαφανίζονται και επικρατεί το λευκό. Τα παιδιά αφού χρωμάτισαν τους τομείς του δίσκου, του πέρασαν σκοινιά και άρχισαν να τον περιστρέφουν, για να δουν το λευκό χρώμα. Με ταχύτητα και σωστή περιστροφή κάποια από τα παιδιά κατάφεραν να δουν το λευκό χρώμα.
 Από το θέμα αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει και ο γνωστός μύθος του Φαέθοντα, του γιού του ήλιου, όπου διδάχτηκαν τα παιδιά και τον ζωγράφισαν με τα χρώματα που επιθυμούσαν.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου