Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΗΛΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΒΕΝΙΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΙΝΑ

"ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΗΛΙΑ ΜΟΥ"

Ο πρώτος μήνας της νέας χρονιάς βρήκε το Φουρφούρι μας γεμάτο ενέργεια και με πολλές δράσεις στα σκαριά. Η πρώτη εκδήλωση της χρονιάς ήταν με τη γνωστή σε όλους πια συνεργασία μας με την Παιδοψυχολόγο Βένια Κουτσομπίνα, που ήρθε να μας μάθει να διαχειριζόμαστε το συναίσθημα της ζήλιας. Ειδικά για τα μικρά παιδιά η ζήλια είναι ένα συναίσθημα οικείο, γνώριμο και πολλές φορές έντονο. Το εργαστήρι αυτό είχε ως στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με το συναίσθημα της ζήλιας, να τα παρακινήσει να εκφράσουν τη ζήλια τους και κυρίως να τα μάθει με απλό τρόπο να την διαχειρίζονται. Έτσι, λοιπόν λίγο μετά τις 12 το πρωί του Σαββάτου παιδιά και γονείς συναντηθήκαμε στο χώρο του βιβλιοπωλείου μας για να πραγματοποιηθεί το εργαστήρι μας.
Η ανάγνωση μιας ιστορίας σχετικής με τη ζήλια έδωσε στα παιδιά το ερέθισμα που ζητούσαν, για να εκφράσουν όχι μόνο τι είναι αυτό που ζηλεύουν, αλλά και γιατί το ζηλεύουν. Τα παιδιά βρήκαν πολλά κοινά με τους ήρωες της ιστορίας. Μέσα από μια γόνιμη συζήτηση ακούστηκαν οι παιδικές φωνούλες, δίνοντάς μας τη δική τους εκδοχή για το τι είναι η περιβόητη ζήλια. Στη συνέχεια στην κουβέντα συμμετείχαν και αρκετοί γονείς που εξέφρασαν απορίες για το πως θα πρέπει να διαχειριστούν τη ζήλια των παιδιών τους στο σπίτι. Η Βένια αφιέρωσε ένα κομμάτι της συζήτησης σε συμβουλές και τρόπους αντιμετώπισης του συναιασθήματος. Στο επόμενο μέρος του εργαστηρίου η Βένια διέθεσε το χρόνο της στα παιδιά, ώστε να τους εξηγήσει πως θα μάθουν να διαχειρίζονται αυτό τους το συναίσθημα με θετικό τρόπο.


Στο τέλος του εργαστηρίου τα παιδιά ασχολήθηκαν μ΄ένα φύλλο εργασίας σχετικό με τη ζήλια, όπου και έπρεπε να ζωγραφίσουν εν τέλει τι είναι αυτό που τους ηρεμεί όταν ζηλεύουν. Η διαδικασία αυτή άρεσε πολύ στα παιδιά που με ενθουσιασμό γέμισαν το χαρτί τους με χρώματα, μα και με τρόπους να διαχειρίζονται το μικρό αυτό ενοχλητικό σκαθαράκι της ζήλιας τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου