Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗΣ

"ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΤΣΟΥ - ΚΑΝΤΑΝΗ"

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε στο Φουρφούρι με τον πιο ωραίο τρόπο. Ένα όμορφο εργαστήρι με την αγαπημένη συγγραφέα Σταυρούλα Κάτσου-Καντάνη έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στο χώρο του δημιουργικού παιχνιδοβιβλιοπωλείου μας. Η ποιητική συλλογή της συγγραφέως "Στου φεγγαριού το πέτο" είχε την τιμητική της. Ένα ανοιξιάτικο τοπίο με χρώματα φωτεινά μας κόσμισε τη βιβλιοθήκη και με χαρούμενη και ανεβασμένη διάθεση υποδεχθήκαμε τους μικρούς μας φίλους, που ήρθαν να παίξουν, να ακούσουν ποίηση και γιατί όχι να μεταμορφωθούν και οι ίδιοι σε ποιητές.


Η συγγραφέας καλωσόρισε τα παιδιά και τους γονείς τους και με μια ευφάνταστη εισαγωγή μίλησε στα παιδιά για την Άνοιξη, τις αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση, την εναλλαγή ημέρας και νύχτας και για άλλα τόσα όμορφα πράγματα, γεγονός που δημιούργησε μια όμορφη ατμόσφαιρα και μας γέμισε με ανοιξιάτικα και χαρούμενα συναισθήματα .
Τις όμορφες εικόνες που δημιουργήσαμε στο μυαλό μας ενίσχυσε και το μόμπιλο που έφτιαξε η ίδια η κυρία Σταυρούλα εξάπτοντας το ενδιαφέρον των παιδιών.



Κάποιοι μικροί μας φίλοι διάβασαν κάποια από τα ποιήματα που περιλαμβάνονται στην ποιητική συλλογή "Στου φεγγαριού το πέτο". Κάθε ποίημα ήταν και μια αφορμή για συζήτηση.Τι μας έκανε να νιώσουμε το ποίημα; Μας θύμισε κάποια δική μας ιστορία; Πως θα θέλαμε να συνεχιστεί το ποίημα;
Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση και όχι μόνο εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους αλλά βγάλανε και δικά τους στιχάκια στη στιγμή.
Η συγγραφέας μας στη συνέχεια δούλεψε πολύ με τα συναιασθήματα των παιδιών και εκμυστηρεύτηκε στα παιδιά ιστορίες από την παιδική της ηλικία που την ώθησαν να γράψει τα ποιήματά της. Κάθε νέα ιστορία έβρισκε τα παιδιά να ρωτάνε όλο και πιο πολλές πληροφορίες για τη δημιουργία των ποιημάτων αυτών.





 Στη συνέχεια τα παιδιά μοιράστηκαν σε δύο ομάδες.Η μια ομάδα ανέλαβε να ζωγραφίσει την μεγάλη ζωγραφιά που έφτιαξε η συγγραφέας αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και η άλλη ομάδα κάθισε στα τραπέζια για να συνθέσει ποίηματα και να συμπληρώσει τις λέξεις που έλειπαν από τα ποιήματα της συγγραφέως.

  Η ζωγραφιά πήρε χρώμα και μορφή από τα μικρά μαγικά χεράκια των παιδιών που έιτε μόνα τους, είτε με τη βοήθεια των γονιών τους ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη μεγάλη αναμνηστική μας δημιουργία.



Η άλλη ομάδα μετά από πολύ σκέψη και βοήθεια από τη συγγραφέα όχι μόνο συμπλήρωσε τα κενά των ποιημάτων, αλλά δημιούργησε και νέα ανοιξιάτικα ποιήματα.






Στο τέλος, η συγγραφέας υπέγραψε στους μικρούς και μεγάλους φίλους τα βιβλία της με μια ξεχωριστή αφιέρωση για τον καθέναν τους ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου