Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ (MESSY PLAY)

"ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ"

 Οι προετοιμασία για το Πάσχα άρχισε απο νωρίς στο Φουρφούρι και μέσα σ΄αυτό το εορταστικό κλίμα άρχισαν οι πασχαλινές κατασκευές με πρώτη και καλύτερη το λαγό, που είναι σήμα κατατεθέν της πασχαλινής διακόσμησης.
Τα λαγουδάκια μας ήταν πολύχρωμα, μα οι μικροί μας φίλοι θέλησαν να τα κάνουν πιο ιδιαίτερα και μοναδικά διακοσμώντας τα με ζωγραφιές μα και διάφορα σχεδιάκια που κόψαμε με τα πασχαλινά κουπάτ.
Η απορία όλων των παιδιών ήταν μια, "Γιατί ο λαγός κυρία έχει τρύπα στη μέση;"
Η απάντηση ήρθε άμεσα καθώς η τρύπα καλύφτηκε με άχυρο και το λαγουδάκι μας απέκτησε φουσκωτή κοιλίτσα, μα και πολύ φουντωτή ουρά.

Οι λαγοί μας ετοιμάστηκαν και η χαρά των παιδιών ήταν μεγάλη που ο δικός τους μοναδικός λαγός θα διακοσμούσε το δωμάτιό τους για τις γιορτές του Πάσχα.

Η επόμενη κατασκευή που ασχοληθήκαμε προέκυψε με αφορμή το βιβλίο "Η κιβωτός του Νώε" που αναγνώσαμε. Οι μικροί αναγνώστες έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για το πώς μπορεί να κατασκευάστηκε αυτό το φοβερο πλοίο - καταφύγιο εκείνη την εποχή και έτσι πήραν την απόφαση να γίνουν για λίγο μηχανικοί και αρχιτέκτονες της εποχής, ώστε να φτιάξουν τη δική τους κιβωτό.
Τα σχέδια ήταν απο νωρίς στα σκαριά και έτσι βήμα βήμα συμπληρώναμε τα κομμάτια του οικοδομήματός μας.

Οι μικροί μηχανικοί σκέφτηκαν πως η κιβωτός θα πρέπει να έχει παράθυρα.Δεν έχασαν καθόλου χρόνο και τα τοποθέτησαν.
Η δική μας ερώτηση ήταν: "Γιατί η κιβωτός χρειάζεται παράθυρα;"
Και η απάντηση που πήραμε ήταν η εξής:"Κυρία, πως θα βλέπουμε αν υποχώρησαν τα νερά μετά τον κατακλυσμό;"
Μπορεί κανείς να τους πει ότι έχουν άδικο;

 Αφού το κατασκευαστικό κομμάτι ολοκληρώθηκε η διακόσμηση της κιβωτού έγινε η προτεραιότητά τους. Οι τέμπερες και τα πινέλα ήρθαν στο τραπέζι και οι κιβωτοί άλλαξαν αμέσως όψη.


Μόνο κάτι τελευταίο έμεινε. Τα ζωάκια που θα φιλοξενούσαμε μέσα στην κιβωτό.
Τα ζωάκια σχεδιάστηκαν, χρωματίστηκαν απο τα ίδια τα παιδιά και ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν το ταξίδι τους μέσα στην κιβωτό που φτιάξαμε γι΄αυτά.
Τα παιδιά επέλεξαν μόνα τους τα ζωάκια που ήθελαν και τα τοποθέτησαν με περισσή αγάπη στην κιβωτό τους.

 Λίγο πρίν τη Μεγάλη Εβδομάδα η συζήτηση έφερε στο προσκήνιο τις λαμπάδες που πήραμε ή θα πάρουμε απο τις νονές ή τους νονούς μας. Σκεφτήκαμε όμως πως θα πρέπει να προσέξουμε πολύ το βράδυ της Ανάστασης, ώστε να μην λερωθούμε ή καούμε απο το κερί που θα λιώνει.
Έτσι, λοιπόν, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε τους δικούς μας, χειροποιήτους κηροστάτες, για να ανάψουμε τη λαμπάδα μας με ασφάλεια το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
Οι μαρκαδόροι πήραν φωτιά για τη διακόσμηση του κηροστάτη, καθώς και τα περφορατέρ μας για να κολλήσουμε πάνω του τα πιο όμορφα σχέδια.
Η χαρά των παιδιών που φέτος θα είχαν το δικό τους, μοναδικό κηροστράτη απλά δεν περιγράφονταν.
Πόσα όμορφα σχέδια ζωγραφίστηκαν!!!!
Πασχαλινά αυγουλάκια, κουλουράκια ,λαγοί και κορδέλες μα και λουλούδια ανοιξιάτικα.
Κάθε παιδί δημιούργησε τον τέλειο κηροστάτη για τη δική του τέλεια λαμπάδα.
 Οι κηροστάτες μας συναρμολογήθηκαν και τα μικρά μας τα παιδάκια σήκωσαν με υπερηφάνια ψηλά τον κηροστάτη τους, περιμένοντας με ανυπομονησία τη Μεγάλη Εβδομάδα, μα πιο πολύ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου που θα μείνουν ξύπνια ως τα μεσάνυχτα για να ευχηθούν σε όλους όσους αγαπάνε Χριστός Ανέστη με αναμμένη τη λαμπάδα τους!!!

Απο το "Φουρφούρι" και τα παιδάκια των ομάδων μας...
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου