Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ (MESSY PLAY)

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΦΡΟ ΞΥΡΙΣΜΑΤΟΣ

Η νέα χρονιά άρχισε με πολύ χρώμα και αφηρημένη τέχνη. Το κύριο υλικό για τις δημιουργίες μας ήταν ο αφρός ξυρίσματος. Η υφή του ξετρέλανε τα παιδιά και η ανάμειξή του με τέμπερες έδωσε μια αίσθηση μαγικού τρίκ. Τα μανίκια ανέβηκαν, και άρχισε το ανακάτεμα. Οι φατσούλες των μικρών μας καλλιτεχνών φωτίστηκαν και ο ενθουσιασμός τους δεν περιγραφόταν με λόγια. Ο τρόπος που δουλέψαν τον χρωματιστό αφρό με τα χέρια τους και οι χρωματικές μίξεις που ανακάλυπταν με τους διπλανούς τους τους ξετρέλαναν. Τι ωραιότερο για ένα παιδί απο το να το αφήνεις να λερώνεται;

Αφού ο αφρός απλώθηκε για τα καλά στο τραπέζι είπαμε να εξασκήσουμε λίγο και τις προγραφικές μας δεξιότητες και η αλήθεια είναι ότι δεν τα πήγαμε διόλου άσχημα.Ίσα ίσα που βρίσκαμε συνεχώς ευκαιρία να γράφουμε και απο κάτι καινούργιο που σκαρφιζόμασταν.

Αφού εκτονωθήκαμε και με κόπο αφαιρέσαμε απο τα χέρια μας τον χρωματιστό αφρό περάσαμε σε μια πολύ όμορφη άσκηση εμπιστοσύνης που όχι μόνο έφερε κοντά τα παιδιά αλλά τους έδωσε να καταλαβουν πως πρέπει να στηριζόμαστε στους φίλους μας και να τους εμπιστευόμαστε κυριολεκτικά "με κλειστά τα μάτια".

Στην αρχή μας φάνηκε παράξενο να πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και παρόλαυτα να καταφέρουμε να ζωγραφίσουμε."Είναι δυνατόν να μπορέσει ο φίλος μας να καθοδηγήσει το χέρι μας τόσο καλά ώστε να βγεί μια ωραία ζωγραφιά;"
Η πράξη έδειξε στα παιδιά ότι γίνεται και με το παραπάνω φτάνει να αφήσουμε ελεύθερο το χέρι μας και να εμπιστευτούμε το συνεργάτη μας.

*Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά απο μικρά να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά με τα άτομα που συναναστρέφονται.Θα πρέπει μέσα απο ποικίλα ερεθίσματα να τους εμπνέυσουμς την εμπιστοσύνη ώστε να νιώσουν δυνατά και γεμάτα αυτοπεποίθηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου